Waardevolle gesprekken voeren en vastleggen.

App: Before you leave

Wat is je mooiste jeugdherinnering? Een simpele vraag, maar als je een ongeneeslijk zieke verzorgt, word je vaak zo in beslag genomen door de praktische zorg dat een echt gesprek er makkelijk bij inschiet. De app Before you leave helpt bij het voeren van betekenisvolle gesprekken aan de hand van honderden vragen.

Via Pal voor u delen we regelmatig verhalen van naasten en de manier waarop zij omgaan met hun zieke dierbaren. Na het lezen van deze verhalen wordt al snel duidelijk dat het voeren van gesprekken ingewikkeld is, bijvoorbeeld omdat je niet weet wat je moet zeggen. Op dit soort momenten kan het fijn zijn om een duwtje in de goede richting te krijgen.

Nachtenlang praatte ik met mijn doodzieke neef. Tot de zusters kwamen vragen of we wilden gaan slapen. Onze gesprekken werden eerlijker. Uiteindelijk gaat het allemaal om liefde. Om samen delen. Ik kijk met een fijn gevoel terug op deze tijd die we met elkaar zo intens beleefd hebben.” – Susan

Hoe werkt het?
Before you leave is een app die helpt bij het voeren van een goed gesprek en die je de mogelijkheid biedt om dit vast te leggen als blijvende herinnering. De vele vragen in de app zijn geformuleerd door experts en ervaringsdeskundigen. Je kunt een vraag voorleggen aan een dierbare die niet lang meer te leven heeft en om een reactie vragen. Wat jullie vervolgens bespreken kan in de app als tekst, foto, video of geluidsfragment worden opgeslagen. Daarnaast is het ook mogelijk om deze momentopname te delen met familie en vrienden. Op deze manier ontstaat er een warme verzameling van herinneringen.

Ik vind het mooi dat je in de app ook een stem kunt opnemen. Een stem vergeet je op een gegeven moment. Zo neem je hem voor altijd mee.“ – Dora

Waarom deze app zo bijzonder is

  • Je voert gesprekken die je anders misschien niet zou voeren
  • Je haalt mooie herinneringen met elkaar op, terwijl iemand ziek is
  • Je maakt foto’s, video’s en stemopnames, nu het nog kan
  • Je deelt wat je nog aan elkaar mee wil geven
  • De mix aan vragen: over het leven, de dood, over vroeger, over nu. Soms diepgaand, dan weer luchtig.
  • Deel je de app met andere naasten? Dan ervaar je ook wat zij bespreekbaar maken

Door wie is deze app gemaakt?
Before you leave is ontwikkeld door Ingrid en Esther, twee medewerkers van coöperatie DELA. Zij onderzochten wat de coöperatie kan doen voor palliatieve patiënten en hun naasten.

App downloaden?
Wil je meer informatie over de app? De app is gratis te downloaden in de App Store (voor iPhone) en Play Store (voor Android).