Hulpaanbod

Hulp en ondersteuning bij de verzorging,
zodat de partner of de familie op adem kunnen komen

Met het einde in zicht, hebben mensen behoefte aan een luisterend oor, aan dierbaren die dichtbij ze zijn. Veel van de zorg komt dan op de schouders van partner, familie of vrienden terecht.

In deze soms moeilijke periode kunt u een beroep doen op de vrijwilligers van VPTZ – Noordoost Friesland. Zij bieden gedurende een periode van ongeveer drie maanden gratis hulp en ondersteuning bij de verzorging van de zieke. Als partner of familie kunt u hierdoor op adem kan komen.

Vrijwillige palliatieve terminale zorg is mogelijk bij de cliënt thuis, maar ook in zorginstellingen. De goed opgeleide vrijwilligers bieden ondersteuning. Ze verrichten geen medische handelingen, maar vullen datgene aan wat familieleden en vrienden zelf doen of vervangen de mantelzorg. Zoals hulp bij persoonlijke verzorging, voorlezen of waken. Zo krijgen de naasten de gelegenheid even rust te nemen, een boodschap te doen of ’s nachts rustig te slapen. De vrijwilligers brengen rust en concrete hulp in de zorg die mantelzorgers zelf geven.

De hulp kan bestaan uit:

Op welke tijden komen de vrijwilligers?

Een vrijwilliger komt één dagdeel per dag: ‘s morgens, ’s middags, ’s avonds of ’s nachts (van 23.00- 07.00 uur) bij u langs. Elke vrijwilliger is twee dagdelen per week beschikbaar. De vrijwilligers die bij u zijn ingezet, bieden ondersteuning zolang dat nodig is. Heeft u meerdere dagdelen hulp nodig? Dan zetten wij meerdere vrijwilligers in.